اهمیت یادگیری استانداردهای مدیریت کیفیت | مصاحبه با وحید رهنما
سلام و خسته نباشید خدمت کاربران عزیز،از آنجا که همه مهندسان صنایع میدانند که یک سازمان یا یک شرکت با پیاده سازی استانداردهای کیفیت از نظر بهره وری و رشد نتایج خوبی بدست می آورد و این مسئله برای همه کسانی که در این رشته به نوعی فعالیت میکنند بدیهی است لذا برای درک دقیق تر و بهتر شما عزیزان یکی از اساتید باتجربه در این حوزه مصاحبه ای ترتیت داده ایم که در این مقاله به شرح آن میپردازیم.
آقای مهندس وحید رهنما مدرس دوره ها آموزشی در خصوص استاندارد های مدیریتی و سر ممیز بین المللی میباشند. برای شناخت بیشتر شما عزیزان بخشی از رزومه ایشان در اینجا نوشته شده است :
- کارشناسی ارشد مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی
- سرممیز رسمی و بین المللی ISO 9001:2015 تحت اعتبار IRCA
- ممیز رسمی شرکت IMQ Italy
- کارشناس و مدیر پروژه IMS شرکت آرشانیک آوید
- مدیرپروژه تحقیقاتی مدلسازی ارزیابی ریسک شرکت سایپا
- عضو انجمن مدیران کیفیت ایران
- عضو انجمن مهندسان صنایع ایران
- دبیر کمیته مهندسی صنایع ،مدیریت و HSE مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه امام حسین(ع) جهت اجرای پروژه های علمی و پژوهشی قرارگاه خاتم الانبیاء
- ارزیاب جایزه ملی رضایت مشتری شرکت فولاد امیرکبیر کاشان، شرکت گاز اهواز
- مشاور استقرار سیستم مدیریت کیفیت ISO 9001:2015 پتروشیمی بندرامام خمینی (ره)
- مشاور استقرار سیستم مدیریت یکپارچه IMS پتروشیمی ایلام
- کارشناس پروژه BPR مهندسی مجدد فرآیند دانشگاه امام صادق (ع)
- مشاور استقرار سیستم مدیریت کیفیت ISO 9001:2015 شرکت آبنوس پالایش
- مشاور استقرار سیستم مدیریت کیفیت ISO 9001:2015 شرکت الکتروژن و…. که برای طولانی نشدن در اینجا ذکر نشده است. در ادامه به شرح این مصاحبه میپردازیم
اهمیت و ضرورت یادگیری استانداردها
استاندارد چیست ؟
تا کنون برای استاندارد و استاندارد کردن تعاریف مختلفی ارایه شده ولی اگر بخواهیم استاندارد را در یک جمله تعریف کنیم باید گفت استاندارد یعنی پیروی از یک الگو که منجر به ایجاد نظم در یک سازمان، واحد یا محصول میشود.
انواع استاندارد؟
استانداردها به انواع استانداردهای کارخانهای، ملی، منطقهای و بینالمللی قابل تقسیمبندی هستند. در استانداردهای کارخانهای واحد تولیدی راسا محصولاتش را با کیفیتهای مختلف کدگذاری میکندکه این نوعی از استاندارد است. استاندارد ملی نیز همانطور که ازنامش پیداست اینگونه تعریف میشود که در هر کشوری یک سری استانداردهای مخصوص آن کشور تدوین میشود و این وظیفه در ایران به عهده سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران است.
استانداردهای این سازمان در حال حاضر به دو نوع استانداردهای اجباری وتشویقی تقسیم میشودبه گونهای که ما هم اکنون حدود۸۰۰ استاندارد اجباری و حدود ۱۰هزار استاندارد تشویقی داریم. در مورد استانداردهای منطقهای باید گفت: قسمتهای مختلفی از جهان برای خود حداقلهای خاصی را تعیین میکنند و تمام محصولاتی که به آنجا وارد میشود باید این حداقلها را داشته باشند.
مثلا هر محصولی که بخواهد وارد بازار اروپا شود باید استانداردهای این منطقه را داشته باشد. فراتر از تمام این استانداردها، استانداردهای بینالمللی است که توسط سازمان جهانی استاندارد تدوین میشود که از این دست میتوان به انواع استانداردهای ایزو اشاره کرد. در این زمینه و برای هر مبحث در زمینههای مدیریت کیفیت، مدیریت زیست محیطی، ایمنی و بهداشت شغلی، مدیریت ایمنی مواد غذایی، امنیت اطلاعات ، صنایع خودروسازی و… استاندارد مخصوصی وجود دارد.
این استانداردها چه رابطهای با اشتغال دارند؟
اگر در سالهای اخیر به برخی آگهیهای استخدامی نگاهی بیندازیم مخصوصا در رشتههای فنی برای جذب به غیر از آشنایی با کامپیوتر و زبان انگلیسی، آشنایی به الزامات ایزو نیز اضافه شده است و پیشبینی میشود در آینده به عنوان یک شرط اصلی مطرح شود. با این شرایط طیف وسیعی از فارغ التحصلان دانشگاهی در رشتههای مختلف میتوانند با فراگیری این دورهها به عنوان کارشناس، مشاور، ممیز و… مشغول به کار شوند.
فارغ التحصلان چه رشتههایی میتوانند دوره های استاندارد را آموزش ببینند و در زمینه استاندارد فعالیت کنند؟
به دلیل اینکه استانداردهای مدیریتی اختصاص به صنعتی خاص نداشته و حتی بسیاری از واحدهای خدماتی بزرگ و کوچک میتوانند از این استانداردها استفاده کنند به همان نسبت فارغالتحصیلان تمام رشتهها نیز میتوانند در قسمتهای مختلف در ارتباط با استاندارد فعالیت کنند. با این وجود در سالهای اخیر در ایران بیشتر مهندسان صنایع، فارغ التحصیلان رشتههای زیر مجموعه مدیریت و دانش آموختگان بعضی از رشتههای مهندسی همچون مکانیک به این سمت روی آوردهاند ولی هیچ گونه محدودیتی در زمینه حضور سایر رشتهها وجودندارد.
مطلبی که شاید برایتان مفید باشد : ایزو ۹۰۰۱ چیست ؟
استانداردها با سرعت گسترش مییابند و بازارکار گستردهای را به روی فارغالتحصیلان گشودهاند. ما همه روزه شاهدیم استاندارد جدیدی تدوین میشود. برای مثال اخیرا استانداردی تدوین شده که مخصوص آزمایشگاههای پزشکی است و باتوجه به تعداد زیاد این آزمایشگاهها در سطح کشور میتواند برای افرادزیادی ایجاد اشتغال کند. حتی به فارغالتحصیلان علوم انسانی نیز پیشنهاد میکنم که بیایند و در قسمتهای مختلف استاندارد مخصوصا استانداردهای واحدهای خدمات مشغول به کار شوند.
آیا آماری از تعداد فعالان بخش استاندارد در ایران وجود دارد؟
در این زمینه آماردقیقی وجود ندارد. قسمتی از فعالان زیرنظر موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مشغول به فعالیت هستند که با توجه به گستردگی فعالیت آنها تعداد قابل ملاحظهای را در بر میگیرد. در زمینه استانداردهای مدیریت کیفیت هماکنون حدود ۳۰شرکت اقدام به صدور گواهینامههای بینالمللی ایزو میکنند و در کنار آنها حدود ۸۰۰ مشاور نیز داریم که به صورت حقیقی و حقوقی در جهت پیادهسازی این استانداردها مشغول به کار هستند.
در زمینه استانداردهای جدید تعداد مشاوران و فعالان محدودتراست ولی در استاندارهایی همچون ایزو ۹۰۰۱ که مدت زمان بیشتری از ورود آن به کشور میگذرد به همان نسبت تعداد کارشناسان نیز بیشتر است. به طور کلی در فرایند گرفتن ایزو به غیر از یک یا دو مهندس که باید به این مبحث آشنایی داشته باشند، یک مشاور، یک ممیزو یک مدرس دورهها برای کارگران به طور مستقیم مشغول به کار هستند.
چرا دانشجویان باید ایزو یاد بگیرند ؟
- آشنایی با الزامات استانداردهای مدیریت کیفیت
- ایجاد تفکر سیستمی و رویکرد فرآیندی در مقابل رویکر وظیفه گرا و جزیره ای
- اهمیت توجه به اصل اول استاندارد مدیریت کیفیت یعنی مشتری محوری
- آشنایی بامفاهیم تفکر مبتنی برریسک ، مدیریت تغییرات ، مدیریت ریسک ها و فرصت ها ، مدیریت دانش و…
- توانایی در طرح ریزی فرآیندهای سازمان درچارچوب خط مشی ،برنامه استراتژیک ، اهداف کلان ، نقشه فرآیندها و…
- آشنایی با اصل بهبود مستمر
- توانایی اداره جلسات بازنگری مدیریت و ممیزی داخلی
- کسب تجارب پیاده سازی ایزو در شرکت های مختلف
- توانایی در طراحی مستندات مورد نیاز سازمان ها شامل فرم ها ، روش های اجرایی و…
- آشنایی با نحوه پیاده سازی ایزو توسط شما در هر سازمانی
- افزایش مهارت های مدیریتی برای شغل نماینده مدیریت یا مدیریت کیفیت و سیستمها و روش ها
- توانایی در ارائه مشاوره استاندارد مدیریت کیفیت به سازمان ها
- تحقیق و پژوهش در زمینه استانداردهای مدیریت کیفیت ، چالش های پیش رو و ….
- کمک به سازمان ها در جهت ساخت و عرضه کالاها و خدمات موثرتر، ایمن تر و بهداشتی تر
- تقویت رزومه کاری و موفقیت در مصاحبه های شغلی
پیاده سازی استاندارد ایزو ۹۰۰۱:۲۰۱۵
امیدواریم از این مطلب در سایت صنایع سافت لذت برده باشید.نظرات خودتون رو واسه ما کامنت بزارین تا ما بتونیم هر چه بیشتر از اونها واسه بهتر شدنه تیممون استفاده کنیم. همچنین میتونید کامنت بگذارید و به ما بگید که دوست دارید با کدوم از اساتید دیگه که در هر حوزه ای از مهندسی صنایع فعالیت میکنند مصاحبه کنیم و همینطور سوالاتتون رو با ما به اشتراک بگذارید تا بتونیم به اونها پاسخ بدیم. پس به ما بگید که به چی نیاز دارید.
دانشجوی کارشناسی رشته مهندسی صنایع، فعال در حوزه دیجیتال مارکتینگ و علاقه مند به استارت اپ ها و دوست دارم که هر روز آموزش های بیشتری برای مهندسان صنایع تولید کنم
اگر این مصاحبه برای شما مفید بود برای دوستان خود هم به اشتراک بگذارید تا بقیه هم از این مطلب استفاده لازم را ببرند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.