مدیریت پروژه

کنترل پیشرفت و کنترل هزینه ها و برنامه ریزی مجدد در مدیریت پروژه

مرحله ۹ام ۱۰ام ۱۱ام از مراحل مدیریت پروژه

در آموزش‌های قبلی تا مرحله هشتم از دوازده مرحله آموزش مدیریت پروژه را آموزش دادیم و یاد گرفتید. دراین مطلب قصد داریم به آموزش مراحل نهم تا دوازدهم که همگی مربوط به زمان اجرای پروژه هستند بپردازیم و شما کارهای بسیار مهمی را باید در این مراحل انجام دهید پس با ما همراه باشید.

کنترل پیشرفت و کنترل هزینه ها و برنامه ریزی مجدد در مدیریت پروژه

مراحل نهم، دهم و یازدهم:

کنترل پیشرفت، کنترل هزینه ها و برنامه ریزی مجدد

تا الان شما پروژه خود را تعریف کرده‌اید و برنامه‌ریزی‌های لازم را برای شروع کار انجام داده‌اید. حالا وقت شروع پروژه است. سعی کنید حتما از همان ابتدای پروژه، با برنامه ریزی کار کنید. یک تصور اشتباه در مورد برنامه‌ریزی این است که برنامه ریزی فقط یک بار اتفاق می افتد، آن هم قبل از شروع کار و دیگر نیازی به برنامه ریزی وجود ندارد.

اما دیدگاه درست این است که پیمانکار ابتدا باید یک برنامه زمانبندی اولیه را تهیه نماید و آن را به کارفرما تحویل دهد، سپس با شروع پروژه، برای هر هفته یک برنامه هفتگی داشته باشد و سعی کند تا حد امکان، همه فعالیت های این برنامه را انجام دهد.

نکته بسیار مهم این است که شما باید هنگام تهیه برنامه هفتگی، به تاریخ های شروع و پایان برنامه اولیه پروژه نیز توجه کنید، همچنین باید در پایان هر ماه، برنامه زمانبندی اولیه خود را نیز، به روز کنید.

برای به روز کردن برنامه، به اطلاعات مهمی مثل: تاریخ شروع و پایان واقعی فعالیت ها، تاریخ ابلاغ نقشه های اجرایی و پیشرفت واقعی فعالیت ها نیاز دارید.

برای به دست آوردن این اطلاعات. شما باید به صورت روزانه روند اجرای فعالیت های پروژه را کنترل کنید و اطلاعات به دست آمده را در فرم هایی کنترلی مناسبی که از قبل تهیه کرده اید، ثبت کنید.

پس به طور کلی، کارهایی که شما باید در مرحله نهم و دهم انجام دهید عبارت است از:

  1. تهیه برنامه هفتگی با در نظر گرفتن تاریخ های شروع و پایان فعالیت ها در برنامه زمانبندی اولیه پروژه و کنترل روزانه این برنامه هفتگی
  2. کنترل و ثبت کردن اطلاعات واقعی پروژه مثل تاریخ های شروع و پایان فعالیت ها، پیشرفت فعالیت ها، ورود و خروج مصالح و تجهیزات، وضعیت ابلاغ نقشه های پروژه، موانع و مشکلات کار، احجام اجرا شده و موارد دیگر به صورت روزانه
  3.  وارد کردن اطلاعات واقعی در برنامه زمانبندی اولیه و به روز کردن آن
  4. تهیه گزارشات پیشرفت پروژه مثل گزارش روزانه، هفتگی، ماهانه (تحلیلی)
  5. کنترل و ثبت درآمد و هزینه های پروژه در پایان هر ماه و تهیه گزارشی با عنوان: تحلیل درآمد و هزینه های پروژه

با انجام این اقدامات کنترلی، شما در پایان هر ماه می دانید که:

تا الان، چه کارهایی انجام شده است؟ چه مقدار از برنامه اولیه خود عقب هستید؟ آیا تا الان پروژه شما سود آور بوده است یا نه؟ و موارد بسیار مهم دیگر را.

پس این نکته بسیار مهم را به خاطر بسپارید که: اول برنامه رتری و سپس کنترل.

در واقع اگر شما برنامه ای نداشته باشید، کنترل هم معنایی ندارد. شما چه چیزی را می خواهید کنترل کنید؟

به طور کلی کنترل پروژه می تواند در موارد زیر باشد:

  1. تا الان چه فعالیت هایی انجام شده است؟
  2. پیشرفت فیزیکی پروژه تا الان چند درصد است؟
  3. چقدر از برنامه زمانبندی عقب هستیم؟
  4. چند روز تاخیر در پروژه ایجاده شده است؟
  5. تاخیرات ایجاد شده مربوط به چه فعالیت هایی هستند؟
  6. چه راه حلی برای جبران این تاخیرات وجود دارد؟
  7. هزینه واقعی ما تا الان چقدر بوده است؟
  8. آیا تا الان، پروژه ما سودآور بوده است یا ضرر ده؟
  9. و موارد دیگر

در ادامه، این سه مرحله بسیار مهم را با جزئیات بیشتری برای شما بیان می کننم تا با اهمیت آن ها بیشتر آشنا شوید.

حالا به سراغ پروژه واقعی خودمان می رویم.

حامد در تاریخ ۹۵/۱۰/۰۸ همراه با دو استاد کار آرماتوربند و قالب بند به محل پروژه می رود. پس از صحبت هایی ابتدایی با سرپرست کارگاه و واحد امور قراردادها، نقشه Pipe 01+220 را تحویل می گیرد و همان روز، بتن مگر فونداسیون این آبرو را اجرا می کند ولی از روز بعد، یک برنامه هفتگی برای خود تهیه می کنند و هر روز پیشرفت کار را طبق آن، کنترل می کند. جالب اینجاست که پیش بینی حامد محقق می شود و کارفرما نمی تواند تمام نقشه ها را در همان هفته اول، تهیه و به حاصد ابلاع کند.

به هر حال، کارفرما به مرور زمان نقشه ها را به تهیه و ابلاغ میکند و حامد نیز با توجه به روند ابلاغ نقشه ها، حجم کار و اولویت های کارفرما، تعداد نفرات خود را کاهش یا افزایش می دهد و برای اجرای فعالیت های پروژه، برنامه ریزی می کند.

این یک واقعیت مسلم است که اگر پیمانکار برای کار خود برنامه ریزی نداشته باشد، مجبور است طبق برنامه کارفرما کار کند، و این اصلا به صلاح پیمانکار نیست. چرا که پیمانکار، مجری کار است و مسئولیت نهایی کار به عهده اوست، پس خود پیمانکار نیز باید برای فعالیت های خود، برنامه ریزی کند.

روش صحیح این است که پیمانکار ابتدا برای کار خود، برنامه ریزی کند و سپس هماهنگی های لازم را با کارفرما انجام دهد. این کار باعث می شود تا کارفرما از برنامه اجرایی پیمانکار مطلع شود و حمایت های لازم را برای تحقق آن انجام دهد.

شکل زیر، یکی از برنامه های هفتگی حامد است که در ابتدای پروژه تهیه شده است:

جدول مربوط به آموزش کنترل پروژه

حامد پیمانکار باتجربه ای است. او در این پروژه به دنبال سود است و به هیچ وجه نمیخواهد ضرر کند.

بنابراین او هر روز تلاش می کند تا کارها طبق برنامه ریزی پیش برود و به شکلی نیروی انسانی خود را مدیریت می کند که با کمترین زمان بیکاری، کار خود را انجام دهند.

یکی از اتفاقات این پروژه که البته قبلا پیش بینی نشده بود. لزوم اجراء سنگ بتن در فونداسیون Wall 0+860 و BOX 01+055 بود. حامد نیز پس از انجام آنالیز هزینه، مبلغ ۵۰۰۰ تومان را برای اجرای یک مترمکعب سنگ بتن پیشنهاد میدهد که مورد تایید کارفرما قرار می گیرند. این یکی از مهمترین کارهای پیش بینی نشده این پروژه بود.

به همین صورت، حامد تمام اتفاقات و رویدادهای واقعی پروژه را به صورت روزانه کنترل می کند و این اطلاعات را در فایلهای کنترلی که قبلا تهیه کرده است، ثبت می کند. اطلاعاتی مثل تاریخ شروع و پایان واقعی فعالیت ها مشکلاتی که باعث توقف کار او شده است. تاریخ ابلاغ نقشه ها، کارهایی که خارج از قرارداد انجام داده است هزینه های واقعی پروژه، فعالیت های انجام شده در طی روز، لیست حضور و غیاب نفرات و موارد دیگر.

در نتیجه لو در پایان هر ماه، اطلاعات بسیار مهمی را درباره عملکرد پروژه خود در اخبار دارد اطلاعاتی مثل پیشرفت فیزیکی پروژه، وضعیت پروژه از لحات مالی. برنامه ریزی برای کارهای باقیمانده و …

همانطور که گفتم، حامد در پایان هر ماه، عملکرد پروژه خود را ارزیابی کرده و برای ماه بعد نیز برنامه ریزی می کند.

حالا به عنوان نمونه، یک مورد از کنترل ها و ارزیابی های حامد را با هم بررسی می کنیم. این ارزیابی در تاریخ ۹۶/۰۲/۳۱ انجام شده است.

در ادامه آموزش کنترل پروژه همانطور که ملاحظه می کنید، در جداول فوق تاریخ های شروع و پایان واقعی فعالیت ها بر اساس تاریخ شمسی وارد شده است. حالا حامد قصد دارد تا پیشرفت فیزیکی پیش بینی و واقعی پروژه را نیز تا تاریخ ۹۶/۰۲/۳۱ محاسبه کند و سپس برنامه خود را به روز رسانی کند.

برای محاسبه پیشرفت فیزیکی واقعی پروژه، او باید به فعالیت های پروژه وزن فیزیکی اختصاص دهد. برای اینکار باید در نرم افزار Microsoft Project یک ستون را از نوع Number به برنامه خود اضافه کند، سپس وارد قسمت تنظیمات این ستون شود، گزینه Roll up را انتخاب کند و سپس حالت SUM را انتخاب کند تا اعداد داخل سلول ها، با هم جمع شوند که در نهایت جمع آن ها باید مساوی با عدد ۱۰۰ باشد.

حالا حامد باید ستون Physical% Complete را به برنامه خود اضافه کند و در این ستون، پیشرفت واقعی فعالیت ها را تا تاریخ ۹۶/۰۲/۳۱ وارد نماید.

در نهایت، او باید یک شون دیگر از نوع Number به برنامه اضافه کند و فرمول محاسبه پیشرفت فیزیکی واقعی را در آن وارد نماید.

در این قسمت نیز او باید وارد تنظیمات این ستون شود، ابتدا گزینه Rollup و سپس حالت SUM را انتخاب کند تا اعداد داخل سلول ها با هم جمع شوند و در نهایت، پیشرفت فیزیکی واقعی پروژه محاسبه شود.

فرمول محاسبه پیشرفت فیزیکی واقعی عبارت است از: (عدد ۱۰۰ در مخرج است)

Σ( وزن فیزیکی*پیشرفت واقعی فعالیت / ۱۰۰)

برای محاسبه پیشرفت فیزیکی پیش بینی نیز، کافی است ستون %Complete را به برنامه خود اضافه نماید و برنامه را تا تاریخ ۹۶/۰۲/۳۱ به روز کند. در این صورت نرم افزار به صورت خودکار، بر اساس زمان سپری شده از پروژه، پیشرفت فیزیکی پیش بینی پروژه را محاسبه می کند.

حالا حامد باید تاریخ های شروع و پایان واقعی و نیز پیشرفت واقعی فعالیت ها را در برنامه اولیه پروژه وارد کند و سپس پروژه را تا تاریخ ۹۶/۰۲/۳۱ Reschedule (برنامه ریزی مجدد) نماید.

توصیه من این است که حتی الامکان هنگام استفاده از نرم افزار MSP، از قفل سخت افزاری پرنیان استفاده نمایید. با استفاده از این سخت افزار، تاریخ های شروع و پایان فعالیت ها به صورت تاریخ های شمسی نمایش داده می شود و این قابلیت مهم، سرعت کار شما را تا اندازه بسیار زیادی افزایش خواهد داد.

من فایل برنامه به روز شده پروژه تا تاریخ ۹۶/۰۲/۳۱ را در داخل DVD برای شما قرار داده ام که البته تاریخ های آن به صورت میلادی است و شما میتوانید خودتان آن ها را به تاریخ شمسی تبدیل کنید.

حتما بخوانید : آموزش ام اس پی رایگان

البته یه راهکار بسیار ساده وجود دارد که با استفاده از آن می توانید تاریخ های میلادی و شمسی را به یکدیگر تبدیل کنید. بله. در اکسل ۲۰۱۶ این قابلیت بسیار مهم وجود دارد.

حالا حامد پس از انجام محاسبات لازم و به روز کردن برنامه خود تا تاریخ ۹۶/۰۲/۳۱، به این نتیجه می رسد که:

  • – پیشرفت فیزیکی پیش بینی پروژه برابر است باد: ۸۷%
  • – پیشرفت فیزیکی واقعی پروژه برابر است با: ۳۲%
  • – درصد عقب ماندگی از برنامه برابر است با: ۵۵%
  • – پیشرفت ریالی پروژه برابر است با: ( ۳۸.۷%  = ۸۷۹,۰۰۹,۰۵۰/۲,۲۶۸,۵۰۰,۰۰۰  )

تاریخ پایان پیش بینی پروژه پس از Reschedule کردن برنامه، برابر است با: ۲۰۱۷/۰۹/۲۷ معادل ۱۳۹۶/۰۹/۲۷ تاخیرات ایجاد شده در پروژه نیز برابر است با: ۶۷ روز

لازم به ذکر است که فرمول محاسبه تأخیرات پروژه عبارت است از:

FINISH VARIANCE = FINISH – BASELINE FINISH

اما یک سوال بسیار مهم در اینجا این است که علت تأخیرات ایجاد شده چیست؟

قبل از تحلیل و بررسی علت تأخیرات، لازم است ۲ نکته را بیان کنم:

  1. ۲ روز در دی ماه ۹۵ و نیز از تاریخ ۹۵/۱۱/۲۴ الی ۹۵/۱۲/۰۵ به دلیل بارش سنگین برف، کارگاه تعطیل بوده است که این تعطیلی ها در جدول تحلیل تاخیرات پروژه لحاظ شده و به عنوان تاخیرات مجاز، محسوب شده است.
  2. مشکلاتی مثل کمبود نقدینگی در پروژه و عدم تامین به موقع بتن، میلگرد و … توسط کارفرما که در اکثر پروژه ها وجود دارد، در این پروژه نیز وجود داشته است. اما تا زمان بررسی تأخیرات پروژه (تاریخ ۹۶/۰۲/۳۱) این مشکلات نقش پررنگی در این پروژه نداشت و می توان گفت مهمترین عاملی که باعث ایجاد تاخیر در این پروژه شده است تاخیر در ابلاغ و یا عدم ابلاغ نقشه ها بوده است.

این جدول تحلیل تاخیرات پروژه است که توسط حامد تهیه شده است:

اما سوال مهمتر این است که: برای جبران این تخیرات چه راه کار عملی وجود دارد؟

اگر خاطرتان باشد در مراحل قبل گفتم که زمان در این پروژه عامل اصلی نیست بلکه کیفیت عامل اصلی است.

دلیلش هم این بود که همه نقشه ها در همان ابتدای پروژه آماده نبود و کارفرما هم دلیل منطقی برای اجراء پروژه در مدت ۶ ماه ارائه نمی داد. از ابتدای پروژه یعنی از تاریخ ۹۵/۱۰/۰۸ تا تاریخ بررسی یعنی ۹۶/۰۲/۳۱، تقریبا ۶۰% نقشه ها ابلاغ شده و ما بقی هنوز ابلاغ نشده است. به هر صورت، حامد این را می دانند که با افزایش زمان پروژه، هزینه های بالاسری او افزایش می یابد و احتمال سود آور بودن، پروژه نیز کاهش می یابد.

بنابراین او تصمیم می گیرد برای جبران تاخیرات ایجاد شده، کارهای زیر را به صورت روزانه پیگیری نماید:

  1. پیگیری برای دریافت مابقی نقشه ها
  2. کنترل دقیق تردرآمدها و هزینه های پروژه به صورت روزانه
  3. توجه بیشتر به کیفیت اجرای ابنیه فنی
  4. تهیه برنامه روزانه بر مبنای برنامه هفتگی و اجرای آن به صورت کامل
  5. صورتجلسه کردن فعالیت های انجام شده خارج از قرارداد و مطالبه کردن هزینه آن از کارفرما
  6. حضور مستمر و فعال در پای کار، برای مدیریت هر چه بهتر نیروی انسانی

اما هنوز در مورد دیگر هست که نیاز به بررسی و کنترل دارد:

  1. ریسک های پروژه
  2. وضعیت مالی پروژه

از ابتدای پروژه تا تاریخ بررسی و کنترل عملکرد یعنی ۹۶/۰۲/۳۱، مشکلاتی پیش آمده است که حامد از قبل بیشتر آن ها را پیش بینی کرده است. حالا حامد قصد دارد تا برنامه ریسک پروژه را نیز مطابق ماه های گذشته، به روز کرده و احتمالا ریسک های جدیدی را برای ادامه پروژه پیش بینی کند.

این برنامه ریسک حامد است که تا تاریخ ۹۶/۰۲/۳۱ به روز شده است:

همانطور که ملاحظه کردید، خوشبختانه تا الان مشکلات پیش آمده، توانسته است خطر جدی را برای حامد به وجود آورد و حامد تا الان توانسته است بیشتر مشکلات و خطرات پیش آمده را مدیریت کرده و خطر آن ها را کاهش دهد، اما الان حامد قصد دارد تا وضعیت پروژه خود را از لحاظ مالی بررسی کند. برای هر پیمانکاری بسیار مهم است که بداند آیا تا الان پروژه او سود آور بوده است یا نه؟ اگر تا الان ضرر کرده است، برای جبران این ضرر، چه کارهایی را باید انجام دهد؟ و موارد دیگر.

از ابتدای پروژه، حامد سعی کرده است به گونه ای پروژه خود را مدیریت کند تا بیشترین سود ممکن را به دست اورد.

حامد تا الان، کارهایی را خارج از قرارداد انجام داده است. البته او همه این کارها را با هماهنگی قبلی با کارفرما انجام داده است و تا الان، تمام آن کارها را با کارفرما صورتجلسه کرده و کارفرما هم متعهد شده است که هزینه آن را پرداخت کند.

در اینجا من فقط یک نمونه را برای روشن تر شدن مطلب بیان می کنم.

حامد برای ادامه آرماتور بندی و قالب بندی دیوار حائل ۱۸۱+۰۱، باید دو طرف دیوار را داربست فلزی ببندد. این آیتم در قرارداد حامد نیست و یک کار خارج از قرارداد محسوب می شود.

حامد ابتدا این موضوع را با کارفرما مطرح می کند، از آن جایی که کارفرما نفرات لازم را برای بستن داربست در اختیار ندارد انجام این کار را به خود حامد واگذار می کند و متعهد می شود که بعدا هزینه آن را به حامد پرداخت کند.

حامد نیز ۲ نفر را برای انجام این کار اختصاص می دهد و در مجموع این کار، ۲ روز طول می کشد.

هزینه این کار، به این صورت محاسبه می شود:

دستمزد روزانه کارگر ساده: ۶۰۰۰۰ تومان

تومان ۲۴۰۰۰۰= ۶۰۰۰۰*۲*۲

حالا حامد هزینه این کار را در قالب صورتجلسه انجام کارهای خارج از قرارداد، از کارفرما مطالبه می کند و کارفرما نیز بهای آن را پرداخت می کند.

برخی از پیمانکاران هستند که بدون هماهنگی با کارفرما، کاری را که خارج از قرارداد است انجام می دهند و سپس پول آن را از کارفرما مطالبه می کنند که معمولا کارفرما این موضوع را نمی پذیرد و پول آن را نیز پرداخت نمی کند.

برخی دیگر از پیمانکاران نیز، قبل از انجام کاری که خارج از قرارداد است، با کارفرما صحبت می کنند اما نمی توانند کارفرما را مجاب کنند که بعدا هزینه آن را بپردازد. در نتیجه، آن کار را انجام می دهد بدون اینکه بعدا هزینه آن را از کارفرما دریافت کنند.

به نظر شما برای انجام کارهای خارج از قرارداد، کدام روش صحیح تر و منطقی تر است؟ روش حامد یا روش های دیگر؟ قضاوت را به خود شما واگذار می کنم.

این جدول مربوط می شود به احجام اجرا شده و درآمد محقق شده پروژه تا تاریخ ۹۶/۰۲/۳۱:

این جدول نیز، سود و زیان پروژه را تا تاریخ ۹۶/۰۲/۳۱ نشان می دهد. لطفا با دقت به آن توجه کنید:

اما طبق قرارداد، حامد باید گزارش کار کرد روزانه خود را صبح روز بعد به کارفرما تحویل دهد.

همینطور او باید در پایان هر ماه نیز، گزارش عملکرد ماهانه خود را تهیه کرده و به کارفرما تحویل دهد. البته حامد از قبیل، یک فایل پاورپوینت را نیز تهیه کرده است تا در جلسات کارفرما، عملکرد اجرایی خود را به بهترین شکل ارائه دهد.

دوستان من، به طور کلی گزارشات پیشرفت پروژه اعم از: گزارش روزانه، گزارش هفتگی، گزارش ماهانه (تحلیلی) و گزارشات موردی مثل گزارش پاورپوینت عملکرد اجرایی، یکی از مهمترین خروجی های سیستم برنامه ریزی و کنترل پروژه هستند و در واقع این گزارشات نشان دهنده زحمات و تلاش های انجام شده هستند.

بنابراین بسیار خوب است که پیمانکاران، همانطور که به زمان. کیفیت و هزینه های پروژه خود توجه دارند به ارائه هر چه بهتر عملکرد خود در قالب گزارشات نیز، توجه جدی داشته باشند.

حالا من قصد دارم تا در جدول زیر، درباره محتوای گزارشات پیشرفت پروژه، مطالب مفیدی را برای شما بیان کنم.

حامد در ماه های دیگر نیز، فعالیت های برنامه ریزی و کنترلی را انجام می دهد تا اینکه در نهایت پروژه او در تاریخ ۹۶/۱۲/۲۰ به پایان می رسد یعنی با ۸ ماه تاخیر آخرین تاریخ ارزیابی و کنترل حامد هم در تاریخ ۹۶/۱۲/۲۳ انجام می شود که با هم آن را بررسی می کنیم.

آخرین وضعیت ابلاغ نقشه ها هم به این صورت است:

حالا حامد برنامه زمانبندی خود را تا تاریخ ۹۶/۱۲/۲۳ به روز می کند. در شکل زیر می توانید شمای کلی از این برنامه به روز شده را ملاحظه کنید.

اگر خاطرتان باشد در مرحله ششم، گفتم که یکی از کاربردهای بسیار مهم نمودار گانت برای کنترل پیشرفت پروژه است.

حالا با هم نگاهی به نمودار گانت رنگ شده این پروژه می اندازیم:

خطوط قرمز نشان دهنده تاریخ های اولیه پروژه است. خطوط سیاه نیز نشان دهنده تاریخ های شروع و پایان واقعی پروژه است.

در ادامه آموزش کنترل پروژه به طور کلی، این پروژه از لحاظ زمانبندی، خوب پیش نرفته است چرا که هیچ کاری در زمان پیش بینی شده، انجام نشده و پروژه تقریبا با ۸ ماه تاخیر، به پایان رسیده است.

حامد این پروژه را با احتساب ۲۵% افزایش مبلغ قرارداد با مبلغ ۲۸۲۵۶۲۵۰۰ تومان به پایان رسانده است، و در این زمان (۹۶/۱۲/۲۰) پیشرفت فیزیکی و ریالی پروژه %۱۰۰ می باشد.

شاید بپرسید تأخیرات ایجاده شده به چه دلیل بوده است؟

همانطور که در نمودار گانت به روز شده می بینید. تمام ابنیه فنی با تاخیر اجرا شده اند و علت اصلی این تاخیرات، به دلیل مشکلات مالی، عدم تامین به موقع بتن، میلگرد، قالب، جرتقیل و موارد دیگر است که در تعهد کارفرما بوده است، علاوه بر این، دیر ابلاغ شده نقشه ها نیز تاثیر بسزایی در تاخیر پروژه داشته است.

نکته مهمی که وجود دارد این است که: مشکلاتی مثل: تغییر نقشه ها با تاخیر در ابلاغ نقشه ها و یا عدم تامین به موقع بتن میلگرد، قالب، جرثقیل و … اجتناب ناپذیر است و در اکثر پروژه ها اتفاق می افتد اما سوال اینجاست که پیمانکار چگونه می تواند على رغم وجود این مشکلات، دچار ضرر مالی نشود و از به تأخیر افتادن پروژه نیز جلوگیری کند؟

جواب این است که پیمانکار باید حداقل ۲ یا ۳ جبهه کاری باز داشته باشد تا به محض وقوع چنین مشکلاتی، نفرات او بیکار نمانند و در قسمت دیگری مشغول به کار شوند.

این موضوع در پروژه حامد هم اتفاق افتاد. حامد همیشه ۳ یا ۴ جبهه کاری فعال داشت و به محض وقوع چنین مشکلاتی نظرات خود را به جبهه کاری دیگری انتقال می داد.

نظر شخصی من این است که کار حامد کمی بیش از اندازه، دچار پراکندگی شده بود. و این پراکندگی کار نیز تا اندازه ای باعث به تاخیر افتادن پروژه شد.

شاید حامد بیش از اندازه، به خواسته ها و نظرات کارفرما عمل میکرد و این موضوع باعث میشد که برنامه ریزی حامد به هم بریزد و در نهایت پروژه او دچار تاخیر شود.

من شخصا اعتقاد دارم که یک پیمانکار برای مدیریت هر چه بهتر نیروی انسانی خود و کارهایی که متعهد به انجام آن شده است، باید به صورت متمرکز کار کند. یعنی نباید به صورت همزمان بیشتر از ۳ جبهه کاری فعال داشته باشد. البته ممکن است کارفرما از پیمانکار خواهند که جبهه های کاری و تعداد نفرات خود را افزایش دهد. اما در این مواقع پیمانکار باید کمی فکر کند. سود و زیان خود را بسنجند و سپس تصمیم خود را به کارفرما اعلام کند.

در مجموع من اعتقاد دارم پیمانکاری موفق است که بدون قدر و برنامه ریزی کاری را انجام ندهد و همیشه به فکر سود و زیان خود باشد و علاوه بر این، همیشه به فکر ارائه یک کار باکیفیت و کاهش تأخیرات پروژه نیز باشد.

اما حامد در پایان پروژه، برنامه ریسک خود را به روز می کند تا در پروژه های مشابه آینده بتواند از آن استفاده کند.

جدول زیر، برنامه ریسک به روز شده حامد را در پایان پروژه نشان می دهد:

در مجموع به جز ریسک ها و خطراتی که حامد پیش بینی کرده بود. مشکل مهم دیگری در پروژه اتفاق نیفتاد بنابراین می توان گفت که برنامه ریزی ریسک حامد در این پروژه، موفق بوده است.

اما الان که پروژه تمام شده است، حامد باید یک کار بسیار مهم دیگر نیز انجام دهد. بله درست حدس زدید: الان توبت تحلیل و بررسی وضعیت مالی پروژه است.

اینکه حامد تا الان بابت کارهایی که انجام داده است چقدر درآمد داشته و چقدر هزینه کرده است؟ آیا او در این پروژه سود کرده با ضرر؟ اگر سود کرده، چند درصد سود کرده. آیا این درصد سود از حاشیه سود ۳۰% که در ابتدای پروژه پیش بینی کرده بود، بیشتر است یا کمتر و سوالات مهم دیگر.

این جدول، آخرین وضعیت مالی پروژه را تا تاریخ ۹۶/۱۲/۲۰ (تاریخ پایان پروژه) نشان می دهد:

همانطور که ملاحظه می کنید. سود خالص حامد در این پروژه برابر است با: ۵۴.۰۶۲.۵۰۰ تومان

همانطور که می دانید، حاشیه سود از فرمول زیر محاسبه می شود:

(    درآمد-هزینه/درآمد*۱۰۰     )

حالا حالا می تواند با استفاده از فرمول فوق، سود نهایی خود را از انجام پروژه محاسبه نماید.

سود نهایی حامد برابر است با: ۱۸.۸%

دوستان من، در اینجا به پایان مراحل نهم، دهم و یازدهم می رسیم. امیدوارم تا اینجا با دقت مطالب این آموزش را دنبال کرده باشید.

در تمام مراحل آموزش کنترل پروژه سعی کرده‌ام مطالب را به گونه‌ای بیان کنم، که راحت، ساده و قابل فهم باشد. اما اگر احیا مطلبی را درست متوجه نشدید، توصیه می کنم یک بار دیگر با دقت، آن موضوع را مطالعه کنید.

امیدواریم از این مطلب در سایت صنایع سافت که درباره آموزش کنترل پروژه بود، لذت برده باشید. هر سوال و نظری دارید برای ما کامنت بذارید، کمتر از یک روز پاسخ داده می‌شه 😉

۵/۵ - (۶ امتیاز)

احمد جعفری

کارشناسی رشته مهندسی صنایع، شاغل در حوزه دیجیتال مارکتینگ هدفم اینه که بازارکار رشته صنایع رو برای فعالین این حوزه شفاف‌تر کنم.

مقالات مرتبط

نظرات ۴

  1. سلام خسته نباشید مرحله دوازدهم و پایانی پروژ را درسایت بارگذاری میکنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا