مدیریت کیفیت

مدیریت فرایندهای کسب و کار(BPM) چیست ؟ + معرفی ابزارها

مدیریت فرایندهای کسب و کار چیست ؟

مدیریت فرایندهای کسب و کار از دیگر توانایی ها و مهارت های یک مهندس صنایع است که می تواند بافراگیری آن در سازمان ها و مراکز مختلف مشغول بکار شود ما در این مقاله تلاش کردیم شما مهندسان صنایع را با این مهم آشنا کنیم امیدواریم از این مقاله بهره ببرید و حتما نظرات خود را برای ما کامنت کنید 🙂

مدیریت فرآیندهای کسب و کار (BPM) رشته ای از بهبود فرآیندهای  کسب و کار از پایان تا انتها با تحلیل آن، مدل سازی آن در شرایط مختلف، اجرای بهبود، نظارت بر فرآیند بهبود یافته و به طور مستمر بهینه سازی آن است.

یک فرآیند کسب و کار یک فعالیت یا مجموعه ای از فعالیت هایی است که  هدف سازمانی خاص را انجام می دهند. BPM فرایندی نیست که آنرا یکبار برای همیشه انجام دهیم و تمام شود، بلکه یک فعالیت مداوم و مستمر است که شامل مهندسی مجدد مداوم است. BPM اغلب شامل خودکار سازی وظایف در هر فرآیند کسب و کار خاص می شود، اگرچه مدیریت فرایندهای کسب و کار یک تکنولوژی نیست و بهبود فرایند ها می تواند در خارج از اتوماسیون و بدون تکنولوژی رخ دهد. سازمان هایی که در BPM مشغول به فعالیت هستند، می توانند از یکی از متدولوژی های مختلف BPM که شامل Six Sigma و Lean می باشند، پیروی کنند.

مدیریت فرایندهای کسب و کار

BPM برای چه استفاده می شود ؟

BPM به طور مداوم برای بهبود فرآیندهای کسب و کار مورد استفاده قرار می گیرد. این امر به منظور بهبود نظم، بینش و کارایی گردش کار جمعی است که هر فرایند کسب و کار خاص را تشکیل می دهند.فرآیندهای کسب و کار به معنای کاهش هر گونه هرج و مرج در جریان گردش کار جمعی است که یک فرآیند را تشکیل می دهند و مدیریت گردش کار را به طور خاص حذف می کنند. هدف سازمانهایی که در BPM شرکت می کنند، کنترل فرایندهای بی شمار خود را کنترل می کنند و به طور دائم تلاش می کنند تا آنها را برای ایجاد یک سازمان کارآمد تر که قادر به ارائه محصولات و / یا خدمات پایانی خود باشد، بهینه سازی کند.
بنابراین، فرآیندهای کسب و کار(BPM) قصد دارد از رهبران سازمانی حمایت کند زیرا آنها به دنبال دستیابی به کارآیی عملیاتی نیستند، بلکه کارهایی را می کنند تا اهداف کلیدی خود را برای سازمان به طور کلی تحقق بخشند.

BPM شامل چند مرحله است. بعضی از متخصصان فرآیندهای کسب و کار پنج مرحله را شامل می شوند (طراحی، مدل سازی، اجرای، نظارت، بهینه سازی)، در حالی که برخی کارشناسان از ۶ مرحله یا بیشتر استفاده میکنند (یعنی تجزیه و تحلیل، مدل، پیاده سازی، نظارت، مدیریت، اتوماسیون) .
با وجود تنوع در تعداد و نام مراحل، اجزای چرخه عمر BPM به طور کلی عبارتند از:

  • طراحی فرآیند کسب و کار به عنوان آن را در صورت مطلوب و تجزیه و تحلیل روند همانطور که در حال حاضر وجود دارد و آنچه مورد نیاز برای بهبود آن است.
  • مدل، و یا در نظر بگیرید، چگونه فرآیندهای کسب و کار در سناریوهای مختلف عمل می کند؛
  • اجرای یا اجرای راه حل های بهبود، از جمله استاندارد سازی و
  • اتوماسیون فرآیند؛
  • نظارت بر پیشرفت؛ و همچنان برای بهینه سازی فرآیندهای کسب و کار.

چرا مدیریت فرایندهای کسب و کار مهم است ؟

BPM به رهبران سازمانی اجازه می دهد تا فرآیندهای مختلفی را که در سازمان هایشان اتفاق می افتد درک کنند، آنها را از ابتدا تا پایان تجزیه و تحلیل می کنند و به طور مداوم آنها را بهبود می بخشد. این فعالیت به رهبران سازمانی اجازه می دهد تا فرایندهای کسب و کار به پایان برسند و به سادگی کارهای فردی را بهبود بخشند، در نتیجه، رهبران سازمانی را قادر می سازند که تاثیر بیشتر بر نتایج داشته باشند.

اگر فرآیندهای کسب و کار به خوبی اجرا شود، می تواند ضایعات را کاهش دهد، خطاها را کاهش دهد، زمان صرفه جویی کرده و خدمات و محصولات بهتر را تولید کند. علاوه بر این، BPM به خوبی اجرا می شود و به طور مداوم بهبود می یابد. از آنجا که BPM یک کار یک بار نیست، رهبران سازمانی به طور مداوم مدیریت فرایندهای کسب و کار را به پایان می رسانند و بنابراین به یافتن راه های جدید برای بهینه سازی فرآیندهای کسب و کار پایان به پایان می رسند به عنوان روند صنعت و بازار فشارهای جدید و فرصت های جدید را معرفی می کنند و به عنوان فن آوری های در حال ظهور بهتر از انجام وظایف در فرایند کلی پشتیبانی می کنند.

تفاوت اجزا و تشکیلات در مدیریت فرآیندهای کسب‌وکار (BPM) چیست؟

مدیریت فرآیند کسب‌وکار شامل انتظامات مختلفی است که به‌منظور استفاده در طول سطوح و نواحی مختلف درون سازمان واقع می‌شود. بعضی از این انتظامات شامل: مدل فرآیند تجاری. فرآیند (عموماً در فرمت‌های ترسیم‌شده) تعریف می‌شود. ازآنجاکه شفافیت فرآیندهای مدل‌سازی شده برای تمامی انتظامات بعدی BPMمورد نیاز است، مدل‌سازی فرآیند اغلب به‌عنوان شروع هدف از BPM تداعی می‌شود. تعریف با استفاده از مدل‌ساز فرآیند (نباید با ویراستارهایی از قبیل Visio و یا PowerPoint اشتباه گرفته شود). نتیجه مدل متشکل از اهدافی است که قادر است تا با موتورهای BPM مرتبط گردد. آن ترکیبی از دیاگرام‌های متفاوت (برای نمایش ابعاد سازمان) است و مدل در ظرف ساخت‌یافته ذخیره‌سازی می‌شود.

معرفی ابزارهای مدیریت فرایندهای کسب و کار

وظیفه اصلی ابزارهای نوین و کاربرپسند BPM جمع‌آوری و دریافت اطلاعات و ترجمه آن به مفاهیم قابل درک در کسب و کار است. اطلاعاتی که میتوانند برای ایجاد یک عملیات گسترده افزایش ارزش محصول، خدمات و همچنین کاهش هزینه‌ها و منابع بکار گرفته شوند. ارائه‌دهندگان پیشرو در زمینه نرم‌افزار مدیریت فرآیندهای کسب و کار (BPMS)؛ ابزارهایی با قابلیت طراحی، مدلسازی، اجرا، نظارت و بهینه‌سازی فرآیندهای کسب و کار را ارائه می‌دهند. در ادامه سه مورد از پرکاربردترین ابزارهای BPM را معرفی می‌کنیم.

ابزار Process Maker (پروسس‌میکر):

زمانی که صحبت از ابزار BPM به میان می‌آید، پروسس‌میکر یکی از قدرتمندترین پلت‌فرم‌های اجاره‌ای است. قابلیتی که پروسس میکر را از سایر ابزارهای BPM متفاوت میکند ویژگی اجاره چندگانه این نرم‌افزار است. قابلیت اجاره چندگانه نرم‌افزار به معماری ابزار برای سرویس‌دهی به مشتریان متعدد در بستری امن و درون یک اجرای منفرد از برنامه اشاره می‌کند.

اجاره چندگانه مانند اجاره‌نشینی در آپارتمان مسکونی است. یک آپارتمان از مجموعه‌ای از واحدها تشکیل شده و هر واحد توسط فردی اجاره می‌شود. هر یک از افراد مستقر در آپارتمان علاوه بر اینکه دارای حریم شخصی و ایمن خود هستند میتوانند از بخش‌های اشتراکی ساختمان نظیر راهرو و… نیز استفاده کنند.

اجاره چندگانه در نرم‌افزار نیز دارای مفهومی مشابه است. هر کاربر نرم‌افزار باید بتواند به توابع نرم‌افزار دسترسی داشته باشد و همچنین داده‌های خود را (بدون در نظر گرفتن افرادی که در همان زمان با ابزار کار می‌کنند) ذخیره کند. علاوه بر سهولت استفاده؛ Process Maker یک راهکار سازگار با BPMN 2.0 است و میتواند پیچیده‌ترین جریان کاری را مدیریت نماید.

پروسس میکر به کاربران اجازه میدهد تا جریان‌های کاری با امکانات زیر را ایجاد نمایند:

  • دروازه‌هایی با شرایط سفارشی
  • ایجاد دروازه‌های موازی، فراگیر و انحصاری
  • رویدادهای تایمر
  • رویدادهای مرزی و مدیریت استثناء
  • مدیریت خطای عالی
  • فرآیندهای چندگانه در پروژه‌ها
  • تعریف متغیرها
  • طراحی فرم تودرتو با شبکه‌ها و قوانین پیچیده
  • اتصالات سفارشی
  • جاوا اسکریپت سفارشی و…

ابزار KissFlow:

KissFlow نیز مانند Process Maker در یک پلت فرم اجاره چندگانه همراه با امکان ایجاد جریان کار برای تعداد زیادی کاربر ارائه می‌شود. قابلیت کشیدن و رها کردن (Drag and Drop) توابع در این نرم‌افزار موجبات سادگی در استفاده و سهولت در طراحی را فراهم نموده است.

نکته کلیدی در نرم‌افزار kissFlow سادگی است، اگر برای کسب و کار خود به نرم‌افزاری ساده نیاز دارید KissFlow اولین گزینه پیشنهادی می‌باشد. ضمن اینکه این نرم‌افزار پاسخگوی خوبی به نیازمندی‌های کسب و کارهای کوچک با کارکنانی بین ۵ الی ۲۰ نفر می‌باشد.

ابزار Bizagi (بیزاجی):

Bizagi از کامل‌ترین ابزارهای مدیریت فرآیندهای کسب و کار و دارای سه ماژول جامع Studio، Engine و BPM Modeler است. این نرم‌افزار خودکارسازی فرآیندهای سازمانی را برای کسب و کارهای بزرگ، در زمینه‌های ترکیب و هماهنگی داده‌ها، دانش، ابزار و فرآیندها پیشنهاد می‌دهد. با این وجود بیزاجی همچنان یک گزینه خوب برای کسب و کارهای کوچک تا متوسط نیز به شمار می‌رود.

دو نکته منحصربفرد در مورد Bizagi وجود دارد:

  1. ویژگی‌های کم کد (Low-Code): به خودکارسازی سریع جریان‌کاری کمک می‌کند.
  2. معماری چابک: قابلیت افزودن لایه به سیستم‌های قبلی (موروثی)

این دو فاکتور به شرکت‌های بزرگ با تکنولوژی‌های قدیمی کمک میکند تا به سرعت و سهولت به یک اقتصاد رقابتی دیجیتال تبدیل و تسهیل شوند. البته Bizagi دارای ویژگی‌های قابل توجه دیگری مانند مدلسازی فرآیند، مسیرهای تبدیل کسب و کار و موارد مدیریتی نیز می‌باشد. همچنین یک فرآیند جامع یادگیری الکترونیکی و پشتیبانی مشتریان را در هنگام ورود به سیستم ارائه می‌دهد.

امیدواریم از این مطلب در صنایع سافت که درباره مدیریت فرایندهای کسب و کار بود لذت برده باشید. هر سوال و نظری دارید برای ما کامنت بذارید، کمتر از یک روز پاسخ داده می‌شه 😉

 

۵/۵ - (۱ امتیاز)

احمد جعفری

کارشناسی رشته مهندسی صنایع، شاغل در حوزه دیجیتال مارکتینگ هدفم اینه که بازارکار رشته صنایع رو برای فعالین این حوزه شفاف‌تر کنم.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا